رجب محمد ضروري با اشاره به اين که ابنيه زيبا در بافت قديم کمش تپه ادامه سنت ابنيه در اواخر دوره قاجار و اوايل دوره پهلوي اول است افزود: اين بناها در فرم کلي خود بيشتر تحت تاثير عوامل جغرافيايي منطقه و با توجه به نزديکي به دريا و بالا بودن سطح آب هاي زيرزميني با افزايش ميزان بارش هاي جوي و نزديکي به مناطق جنگلي شکل گرفته اند.
وي افزود: اين عوامل از جمله عوامل محيطي است که به نوعي، معماري بافت قديم کمش تپه را تحت تاثير قرار داده است. فرم شيرواني بناها، سکوسازي، بهره گيري وسيع از چوب از ويژگي هاي برجسته معماري اين بناها به شمار مي رود که به صورت دو اشکوبه اجرا شده اند.
ضروري ادامه داد: جهات اصلي بيشتر اين بناها، شمالي و جنوبي و برون گرا با فضايي باز در اطراف است و دسترسي به آن ها آسان است.
وي از جمله تزيينات بيروني بنا را تزيينات و قاب هاي پيرامون درگاه ها و پنجره ها و لبه شيرواني ها با نان محلي(آي ننگش) يعني نقش ماه برشمرد و گفت: قالب اين تزيينات از جنس چوب و گچ به صورت برجسته و بريده ايجاد شده اند.
اين کارشناس يادآور شد: سطوح کلي بنا عمدتاً با گچ و در برخي موارد با رنگ اندود شده اند و اتاق ها به صورت قرينه در اطراف راهروهاي مرکزي عمود برهم قرار دارند و در و پنجره هاي متعدد به صورت قرينه در دو سوي ورودي ايجاد شده اند.
رجب محمد ضروري در ادامه به 9 بناي ارزشمند بافت قديم کمش تپه اشاره داشت و افزود: خانه سيدمحمدي، مهمياني، طالبي، سعدي نژاد، خالد اتاجاني، گوکلاني، حاجي محمد خوزيني، عرازمحمد خوزيني و خانه مصطفايي از بناهاي ثبت شده در آثار ملي کشور درسال 87 است.
وي در پايان تصريح کرد: اين آثار از تاريخ ثبت، ضمن رعايت حقوق مالکانه، تحت نظارت، مراقبت و حمايت اين سازمان قرار گرفته و هرگونه اقدام و عملياتي که منجر به تخريب و يا تغيير هويت اثر شود طبق قانون ممنوع است.
کمش تپه در زبان ترکمني به معني تپه نقره اي است./106
انتهای پیام/